vlekkeloze feesten

Vlekkeloze feesten

Geschreven door Céline - 9 december 2016

Hoezeer we ook houden van de feestdagen, er zit toch wel altijd een minpuntje aan. En neen, dan hebben we het niet over die lege portemonnee na het kopen van al die cadeaus. We hebben het wél over de vervelende vlekken op je feesttenue. Dat diner mocht dan nog zo lekker zijn – die vlekken zijn miserie. Maar met deze tips verlicht je toch een beetje die last.

Aperitief

  1. Aperitiefhapje met tomaat laten vallen op je (witte) kleren? Geen nood: dep de vlek met koud water en wat citroensap. Even laten intrekken, afspoelen en vervolgens je kledingstuk wassen zoals je gewoon bent. Is het koud buiten, dan laat je best je stuk buiten drogen – de vlek gaat dan zeker verdwenen zijn.
  1. Gekleurde en gesuikerde alcohol kan je gemakkelijk verwijderen door de vlek even te behandelen met warm water en wasmiddel.
  1. Wie fruitsap heeft gemorst mag in geen geval wrijven over de vlek. Deppen is de boodschap, want anders wrijf je de vlek er alleen maar meer in (zeker als je gemorst hebt op wol).

Voorgerecht

  1. Net een kaarsje op tafel gezet voor de gezelligheid en lap – kaarsvet gemorst. Zorgen zijn niet nodig, geduld wel. Laat het kaarsvet drogen en schraap het vervolgens van je kledij met je vinger of de botte kant van een mes. Om de rest van de vlek te verwijderen leg je een dunne doek op de plek en strijk je erover (met je ijzer op de laagste stand). Normaal gezien komt het vet los en absorberen de doek of stukken keukenpapier alles op.
  1. Wie witte wijn serveert bij het voorgerecht, maar daarbij ook wat op zijn of haar kleren heeft gemorst mag absoluut niet over de vlek gaan zitten wrijven met de dichtstbijzijnde serviet. Ga naar de badkamer en wrijf voorzichtig over de wijnvlek met koud water. Is de vlek niet volledig weg kan je ‘m nog behandelen met een oplossing van water en afwasmiddel.

Hoofdgerecht

  1. De kalkoen staat op tafel, de rode wijn is net opgediend en jij bent erin geslaagd om je glas om te stoten. Dep meteen de vlek af met een stukje keukenpapier zodat het overtollige vocht niet langer in je kledij kan trekken. Nadien ga je de vlek best te lijf met koud water en zout. Van zodra die er roze uitziet giet je er kokend water over – en verdwijnt de vlek als sneeuw voor de zon. In de tussentijd kan je vast wel iets van de gastheer of -vrouw dragen …
  1. Heb je saus gemorst dan smeer je de vlek best in met soda of afwasmiddel. Let op: zijde of wol mag je nooit met soda bewerken, dus daar moet je afwasmiddel voor gebruiken. Laat even inwerken en smeer vervolgens wat spuitwater met citroensap over de vlek. Kan je je kledingstuk direct in de was steken, des te beter, maar normaal gezien is het al voldoende om de eerste stappen te doorlopen. ’s Avonds moet dit stuk natuurlijk wél direct de wasmachine in.

Dessert

  1. Hoe vreemd het ook is, met de feestdagen is ijstaart geen vreemde op tafel. Wie gemorst heeft zal zich even uit zijn of haar feesttenue moeten hijsen, want een roomijs-vlek moet namelijk een paar uur weken in een warm badje met inweekmiddel. Zat er kleurstof in het ijs dan behandel je best achteraf nog met alcohol.
  1. Wie een chocoladedessert voorgeschoteld kreeg om het vervolgens over eigen schoot te werpen – blijf ver weg van de zeep. Zeep lijkt oh zo logisch, maar gaat de vlekken eigenlijk alleen maar fixeren. Wat jij nodig hebt, is melk. Dep de vlek met melk en spoel deze achteraf uit met koud water. Is de vlek er nog? Dan kan je die best aanpakken met wasbenzine.
 

Andere vlekken die je moet bestrijden? Wij staan voor je klaar en helpen jou (en je kleding) uit de nood! Heb je zelf tips, mag je die altijd delen in een reactie. En voor wie gewoonweg een nieuw kledingstuk wilt kopen in plaats van de vlekken te verwijderen: onze webshop biedt hulp.