tips tegen vlekken

Mors-code

Geschreven door Céline - 7 juni 2016

Je bent gezellig aan het genieten van een hapje of een drankje, wanneer plots iets van je vork of uit je handen valt. Het botst tegen je borstkas. Rolt vervolgens verder, recht je schoot op. Lap. Het is zover. Een vlek. Wat nu? Wel. Met onze mors-code heb jij nooit meer last van nodeloze vlekkenstress.


Daarmee is de saus af

Je pak friet smaakt plots heel wat minder goed als je jezelf hebt besmeurd met een kwak mayonaise. Begin niet te wrijven over de vlek: je maakt het alleen maar moeilijker om ‘m te verwijderen. En dat geldt echt voor alle vlekken. Saus- en vetvlekken verwijderen gaat het best als je een sopje met lauw water en afwasmiddel maakt en dit met je vingers of een tandenborstel zachtjes over de vlek smeert. Wie de vlek niet meteen kan bestrijden vervangt het afwasmiddel best door wasbenzine. Een oplossing die ook geldt voor ketchup en heel wat andere sausjes!

Wijn venijn

Rode wijn morsen is altijd een goede reden om binnensmonds te vloeken. Maar niet langer! Is de vlek nog vochtig, dan dep je die best af met een keukenpapiertje of propere, droge doek. Maak na het deppen de vlek goed nat met koud water en strooi er vervolgens wat zout op – dat absorbeert de wijn namelijk. Van zodra de vlek er rozig uitziet, giet je er kokend water over. Aanschouw ten slotte het mirakel: de vlek is niet meer. Wie witte wijn heeft gemorst, kan de vlek best aanvallen met koud water. Smeer daarna voorzichtig een oplossing van water en afwasmiddel op de vlek.

Potvolkoffie

Je ochtendhumeur is meteen naar de vaantjes als je tas koffie heeft besloten om je te verraden en koffie over je heen te gieten. Maar je laat je niet doen. Jij houdt je kledingstuk namelijk meteen onder warm water zodat de vlek kan verdwijnen. Wie de vlek niet heeft opgemerkt of geen tijd had om ‘m te verwijderen hoeft niet te treuren. Opgedroogde koffievlekken kan je verwijderen door het kledingstuk in warm, zout water te laten trekken. Gaat het over een fel gekleurd item? Dan is een melkbadje de ultieme redding. Let op! Deze tips tellen enkel voor zij die hun koffie zwart drinken. Wie een scheutje melk in z’n vloeibare moed giet houdt de vlek best onder koud water om er vervolgens glycerine (olie-absorberend product) op te deppen. Heb je dit niet in huis, kan je gerust huishoudzeep gebruiken. Spoel nadien de vlek af met warm water et voilà.

Theedrinkers kunnen hun kledij dan weer redden door er wat citroensap op te druppelen en de vlek uit te spoelen met lauw water. Een andere optie is om de vlek direct onder warm water te houden. Oudere theevlekken verdwijnen als sneeuw voor de zon als je er een mengsel van glycerine en eigeel op smeert. Dit goedje spoel je na een uurtje trekken uit met koud water.

Choco-kwade 

Een guilty pleasure voor velen: tussendoor wat chocolade snoepen. Maar we durven al eens te geloven dat karma bestaat als we achterblijven met een chocoladevlek. Als je eerste reactie “ik heb zeep nodig” is: druk meteen al je mentale remmen in. Want zeep fixeert dit type vlekken. Eventuele resten chocolade schrap je eerst weg met een (plastiek) mes. De meest gebruikte methode om de vlek na het schraapwerk weg te krijgen is door deze in melk te deppen en achteraf met koud water uit te spoelen. Mocht de ‘chocolademelk’ niet werken kan je gelukkig nog rekenen op de grove middelen. Glycerine en wasbenzine zijn dan jouw beste vrienden.