Niets is fijner dan een zachte, cosy cardigan of pull om je warm te houden. Maar hoe houd je je breigoed zo lang mogelijk mooi? Kan je het wassen zonder dat het gaat krimpen? En strijken: wel of beter niet doen? e5 geeft je 6 toptips waarmee jij jouw gebreide truien of wollen jassen véél langer in perfecte staat houdt. Cocoonen maar!
Altijd het label lezen
Knitwear is vaak gemaakt van een mix van verschillende materialen: wol, katoen, synthetische stoffen of een combinatie hiervan. Zelf kun je onmogelijk al die verschillende combinaties uit elkaar houden, dus kijk goed naar het label. Daarop zie je of de kleding in de wasmachine mag, je het zelf met de hand moet wassen of het professioneel moet laten reinigen.


Over het algemeen: zacht wassen in de machine mag
De meeste wollen kleding mag in de wasmachine, zolang jouw wasmachine een wolwasprogramma heeft. Hierbij wordt jouw knitwear op een lage temperatuur (30 graden voor lamswol, angora, merino en kasjmier, andere soorten wol op 40 graden) en zonder hevig rondzwieren gewassen. Let er wel op dat je de trommel niet te vol propt, het breigoed heeft ruimte nodig om te kunnen weken.
Geen fijnwasprogramma? Was met de hand!
Heeft jouw wasmachine geen wolwasprogramma? Houd dan het zekere voor het onzekere en was jouw wollen kleding met de hand. Vul de wasbak of het bad met lauwwarm water en een beetje babyshampoo. Laat je wollen kleding rustig weken (zeker niet wrijven) en spoel nadien goed uit met koud water. Wring héél voorzichtig om de vorm van je trui te behouden.
Gebruik een aangepast wasmiddel
Kies voor een aangepast wasmiddel voor wollen kleding. Deze is namelijk speciaal ontwikkeld om de fijne vezels niet te beschadigen. Wat je zeker niét moet doen: te veel wasmiddel gebruiken. Dit kan in je kleding achterblijven en op termijn zorgen voor een minder frisse geur. Om die reden kun je dan ook beter geen wasverzachter gebruiken.
Droogkast is een no-go
Knitwear en de droger? Geen goede combi. Droog je breigoed na het wassen door tussen twee handdoeken plat te leggen. Anders dan bij een hemd moet je gewassen breigoed zeker niet op een kapstok hangen, want hierdoor rekken de vezels uit. Wil je zodra je trui droog is, de kreuken eruit halen? Strijk het kledingstuk dan nooit rechtstreeks, maar houd het strijkijzer er een paar centimeter boven. De warmte zal genoeg zijn om de plooien eruit te krijgen of gebruik een stomer.
Is wassen écht nodig?
Minder wassen betekent langer plezier hebben van je knitwear. Zitten er geen vlekken op je cardigan of pull maar ruikt het niet meer zo aangenaam? Hang het dan gewoon even buiten aan een kapstok. Na een paar uurtjes in de buitenlucht ruikt je breigoed al meteen een stuk frisser. Sommige machines hebben ook een steamprogramma, wat er ook voor kan zorgen dat de slechte geurtjes uit je geliefde trui verdwijnen.
Breigoed wassen, drogen en strijken: nu heb jij de basics onder de knie!
Met de volgende extra tips waan je je een echte pro in het onderhouden van jouw favoriete knitwear:
♡ Merinowol heeft een vocht- en vuilafstotende eigenschap en hoeft dus minder vaak gewassen te worden dan andere wolsoorten.
♡ Prikt je nieuwe trui, sjaal of muts? Leg het 24 uur in de diepvries (geen grapje). Eenmaal ontdooid, is je wollen kledingstuk zachter dan ooit.
♡ Last van pluisjes? Omdat wol een natuurlijke vezel is, kun je dit nooit helemaal voorkomen. Bewaar wol altijd plat en het liefst in een afgesloten doos. Eventuele pluisjes pluk je eraf met je handen, een pluizendief of een beetje plakband.
♡ Laat vlekken nooit opdrogen en behandel ze meteen. Ossengalzeep is een wondermiddel bij vetvlekken, make-upvlekken en zelfs inkt- en chocoladevlekken. Dep de zeep op de vlek, laat even intrekken en spoel het uit. Voilà!