Breigoed wassen

Je breigoed wassen: de complete gids

Geschreven door Gelein - 30 oktober 2018


Hoe was je je breigoed zonder dat ze krimpen? En hoe droog je ze zonder vervelende pluizen? Met deze simpele 6 tips hou jij je gebreide truien of wollen jassen veel langer in perfecte staat.

Mag wollen kleding wel in de wasmachine?

Dat mag, zolang jouw wasmachine een wolwasprogramma heeft. In dat geval wordt er heel rustig gewassen zonder bruut droogzwieren. Zorg in ieder geval dat je geen al te volle trommel hebt: je wollen kleding heeft alle ruimte nodig om te kunnen weken in de wasmachine. Maar wees gerust: jouw wollen kleding heeft veel minder wasbeurten nodig dan bijvoorbeeld een katoenen kledingstuk.

Dame met wollen pull

Op welke temperatuur was ik mijn breigoed?

Ook als er wordt aangeraden om het wollen kleding met de hand te wassen, is een wolwasprogramma prima. Volg voor de temperatuur altijd het waslabel. Staat het er niet op? Houd in dat geval de volgende temperaturen aan: lamswol, angora, merino of kasjmier was je best op 30°C, en alle andere soorten wol zouden op 40°C moeten staan.

Tip
Merinowol heeft een vocht- en vuilafstotende eigenschap en hoeft dus minder vaak gewassen te worden dan andere wolsoorten.

Wat als mijn wasmachine geen wolwasprogramma heeft?

Heeft jouw wasmachine geen wolwasprogramma, dan kan het zijn dat jouw wasmachine te bruut met je wollen kleding om zal gaan. Vul in dat geval de wasbak of bad met lauwwarm water en een beetje babyshampoo. Laat je wollen kleding rustig weken (zeker niet boenen) en spoel nadien goed uit met koud water.

Hoe kies ik de juiste temperatuur voor wolmixen?

In het geval van een wolmix, of een mix tussen wol en een andere stof, houd je altijd het meest delicate materiaal aan. Heb je dus bijvoorbeeld een cardigan van 50% wol en 50% acryl, dan houd je je best aan het voorschrift voor het wollen gedeelte. In dit geval vertelt het waslabel de cardigan op 30°C te wassen.

Tip
Prikt je trui, sjaal of muts een beetje? Leg het 24 uur in de diepvries (echt!). Eenmaal ontdooid is je wollen kledingstuk zachter dan ooit.

Moet ik rekening houden met een speciaal wasmiddel voor wolwas?

Best wel. Natuurlijk kun je kiezen voor speciale wasmiddelen voor wollen kleding, die ontwikkeld worden om de delicate vezels niet te beschadigen of voor een algemeen wasmiddel voor delicate kleding. Of was je wollen kleding voor de zekerheid met de hand, en gebruik babyshampoo. Gebruik in geen geval te veel wasmiddel, dat kan in je kleding achterblijven en op termijn zorgen voor een minder frisse geur. Gebruik om die reden ook geen wasverzachter.

Dame met wollen pull
Heer met wollen pull

Hoe moet ik mijn breigoed drogen?

Wollen kleding verliest al snel zijn vorm als je het ophangt, zeker als het nog nat is. Beter is om het (in de juiste vorm) plat te leggen tussen twee droge handdoeken. Druk even aan om het meeste water door de handdoek op te laten nemen. Laat het vervolgens op één handdoek aan de lucht drogen. Houd het steeds plat! Strijken kan ook maar nooit rechtstreeks, houd - als het kledingstuk eenmaal droog is - het strijkijzer er een paar centimeter boven, de warmte zal genoeg zijn om plooien eruit te krijgen.

Hoe kan ik zorgen dat het niet gaat pluizen

Wol is een natuurlijke vezel, dus voorkomen kun je dit jammer genoeg nooit helemaal. Bewaar wol altijd plat (om zijn vorm te behouden) en het liefst in een afgesloten plastic doos. Een geurbuiltje erbij houdt het lekker fris. Heb je toch pluisjes, pluk ze eraf met je handen of gebruik een speciale roller of wolkammetje, een babyhaarborstel of een beetje plakband om de pluisjes eraf te halen.

wollen truien Dansaert Black
stapel pulls

Voila: met deze tips hoef jij dus niet meer te aarzelen dat zacht wol, glanzend mohair of heerlijk kasjmier kledingstuk wat dit najaar o zo trendy is in huis te halen.

Geïnspireerd om wollig warm te genieten van het najaar? Bekijk onze collectie online of maak een afspraak met een Personal Shopper voor de wollen look van je dromen.