5 verfrissende tips

Geschreven door Céline - 19 juli 2016

Veel warme, zonnige dagen hebben we niet in België. Maar als het warm is, dan is het ook echt warm. Zweten, puffen en ja hoor, klagen dat het nu toch wel véél te warm is. Enkele tips om deze hitte te overleven.


Blijven drinken

Zorg ervoor dat je altijd een flesje water bij de hand hebt – ook ’s nachts – zodat je regelmatig een slokje kan nemen. Ook je huid heeft hier baat bij, en die kan alle extra zorg goed gebruiken. Want felle zon en hoge temperaturen doen je huid geen goed. Vermijd alcohol, koffie en extreem koude dranken. Zo’n ijskoud drankje lijkt aantrekkelijk en verfrist heel even, maar je krijgt het er snel alleen warmer van. Je lichaam probeert namelijk jouw lichaamstemperatuur meteen weer te laten stijgen. Lauwwarme thee is dan wel een aanrader: je lichaam gaat je temperatuur laten dalen.

Lichte en luchtige kleding

Kies voor outfits in lichte tinten. Donkere tinten gaan meer warmte opnemen en dat wil je juist liever niet. Ook je huid kan behoorlijk wat hitte absorberen, zeker als je al wat gebruind bent. Minder kleding is dus niet per se dé oplossing: lange jurken of rokken zijn vaak een betere keuze. Voor wie lang in de zon moet lopen is een hoofddeksel aan te raden. Zo kan je een zonneslag voorkomen. Let wel op dat je geen donker hoofddeksel draagt, anders kan je hoofd oververhitten.

Ban warmte uit huis 

Je ramen houd je best gesloten, net als je gordijnen en rolluiken. Zo blokkeer je het zonlicht en kan jouw huis niet te fel opwarmen. Als het ’s avonds wat frisser wordt kan je de ruiten even opendoen: de friste blijft dan sowieso even hangen tegen de volgende dag. ’s Nachts kan je eventueel je ventilator opzetten (en overdag natuurlijk ook, als je in de ruimte aanwezig bent). Richt ‘m niet recht op jou – jouw spieren zullen je dankbaar zijn. Heb je het graag extra fris? Zet dan enkele flesjes met bevroren water voor je ventilator. De geblazen lucht is dan heerlijk afgekoeld!

Matig de make-up

Matig je make-up als je niet te veel last van de warmte wilt hebben. Een dikke laag foundation, zware oogschaduw … zorgen er alleen maar voor dat je sneller gaat zweten want make-up houdt hitte vast. Bovendien kan felle zon in combinatie met make-up nare gevolgen hebben voor je huid. Denk maar aan allergische reacties, roodheid of meer puistjes dan je gewoon bent. Je huid insmeren met een dikke laag zonnecrème is dan wel weer een echte must. Een optimale verzorging van je huid houdt ook het gebruik van aftersun in.

Verfris jezelf

IJskoude douches neem je beter niet. Lauwwarme douches hebben hetzelfde effect op je lichaam als een kopje thee: je temperatuur daalt. Zo kom je uit je douche met een fris gevoel dat lang aanhoudt. Een douchegel met munt helpt je ook frisser te voelen. Te warm op kantoor? Hou je polsen zo’n 10 seconden onder koud water om je direct wat op te monteren.  En thuis relaxen in een warme ruimte doe je best met een koud washandje in je nek. Je hoofd koel houden heeft als gevolg dat je hele lichaam koel wordt.